Home » , » Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia

Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia

Selepas daftar sebagai pemandu Grabcar Malaysia, korang tentulah nak tahu kereta korang masuk ketagori mana sebagaimana Uber ada kategori X, XL dan Black kan. Untuk grab pun ada kategori juga, jangan bimbang. Tidak semua kereta layak untuk di daftarkan sebagai kereta grab kerana grab nak menjaga mutu khidmatnya. tetapi kebanyakkan kereta adalah layak.

Bermula Jan 2017 ni, kereta di buat tahun 2006 tidak layak lagi didaftar untuk grab. Kereta tahun 2007 - 2010 kena buat inspection semasa daftar sebagai pemandu Grabcar di Malaysia. Apa yang di nilai semasa inspection grab ya? Korang boleh tengok dalam borang inspection kereta Grabcar ni. Mudah je inspection grab ni. Bukan inspection kat puspakom ya. Ini staff grab yang buat dekat lokasi kiosk atau hq grab. Korang kena bawa kereta ke sana untuk di check. Kereta tahun 2011 - 2017 tak memerlukan inspection oleh Grab. Lepas pendaftaran dengan senangnya. Pastikan korang ada lesen full ( bukan P ) semasa mendaftar.


Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia


Ok, berbalik kita kepada kategori kereta Grab ni. Ada ekonomi, 6 seater dan premium. Kalau korang tahu jenis-jenis kereta masuk dalam ketegori mana. korang boleh semak di bawah. Contohnya:

jenis kereta grabcar malaysia

Harap boleh menjawab keraguan korang. Untuk kereta 6 seater dan grab premium, Korang tengok di bawah ni.


Untuk kereta korang dapat kategori premiun, syaratnya ialah:

1. Seat kulit
2. Tahun di buat 2011 ke atas
3. Kereta Segmen - D
4. Rating min 4.75 start
5. Kena kategori ekonomi dengan 50 trips dulu

Lepas syarat-syarat untuk dapat kereta premiun Grab, barulah korang boleh masuk kategori premium ni. Senang je syarat-syarat tu.

Amacam, ok tak. Kereta korang masuk ketegori mana? Jangan bimbang setiap kategori ada kelebihan masing-masing. Untuk grab premium, susah nak dapat rider berbanding dengan ekonomi. Kalau kereta korang jatuh bawah premium, jangan suka sangat ya. Tak ramai yang mampu request kereta grab premium.

Jika korang nak tahu banyak lagi info2 mengenai grabcar di Malaysia, jangan lupa like facebook kami di:

Friends of Uber dan Grab ( klik sini )

Jumpa di sana.


Terima kasih kerana membaca Kategori dan senarai jenis kereta untuk Grabcar Malaysia.

Langkah seterusnya:

1. DAFTAR sebagai pemandu UBER.

2. DAFTAR sebagai pemandu GRABCAR.

3. Buat duit dengan UBER tanpa memandu?.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



174 komen:

  1. boleh bagi panduan kereta apa yg paling berbaloi?

    BalasPadam
  2. Preve kategori economy gak ke

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Boleh tuan, whatsapp saya 019 205 5657 utk daftar segera.

      Padam
  4. Mcm Mn nk guna kereta Dr syarikat grab car

    BalasPadam
    Balasan
    1. https://ubergrabcar.blogspot.my/2017/02/sewa-pajak-kereta-almera-grab-project-gold.html

      Padam
    2. Alza 2010 boleh ke?

      Padam
    3. Alza 2010 boleh ke?

      Padam
    4. Boleh tuan. Whatsapp 0192055657 utk tindakkan segera

      Padam
  5. Balasan
    1. Boleh tuan. Whatsapp saya 0192055657

      Padam
  6. Salam viva elite bole ke tuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Viva elite tak boleh utk grab tetapi boleh untuk Uber. Whatsapp 019 205 5657 utk daftar uber. Approve satu ke 2 hari bekerja.

      Padam
    2. Hi bos vios 2009 sesuai ke

      Padam
  7. Balasan
    1. sesuai sangat. whatsapp 0192055657 utk pendaftaran cepat tanpa kiosk

      Padam
    2. axia blh ke untuk grab car

      Padam
  8. Tanpa Nama14 Mac, 2017

    perodua bezza boleh buat grabcar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tuan. sangat sesuai. Whatsapp saya tuan 019 205 5657.

      Padam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. Proton waja boleh ke?

    BalasPadam
  11. Proton waja boleh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh rujuk sini tuan: http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

      Padam
  12. Kereta tu mesti didaftar atas nama sendiri ke? Proton persona SE tahun 2009 masih layak tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. owner kereta orang lain tak apa asalkan nama tuan ada sebagai driver. Persona 2009 layak. Whatsapp saya 019 205 5657 utk tindakan cepat.

      Padam
  13. Kereta daftar atas nama syarikat boleh daftar as UberPartner/grabcar?
    Hyundai Tucson 2.0 2010

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan. whatsapp saya utk proses seterusnya 0192055657

      Padam
    2. Isuzu dmax 2.5(4x4), kategori apa?

      Padam
    3. Isuzu dmax 2017 4x4, kategori apa?

      Padam
  14. Tanpa Nama08 April, 2017

    2006 mmg x boleh ke...avanza

    BalasPadam
  15. Tanpa Nama09 April, 2017

    2006 bole tak? Honda City

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak lepas tuan, utk grab tahun min 2007.

      Padam
  16. Tanpa Nama15 April, 2017

    Klau kereta Honda City tahun 2015 utk buat grab..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan, whatsapp saya utk daftar segera. saya akan daftarkan. 019 205 5657

      Padam
  17. Balasan
    1. Viva tak boleh buat grab. Buat uber boleh.

      Padam
    2. viva 2011 blh buat uber x?

      Padam
    3. boleh tuan. wasap 0192055657

      Padam
    4. Kereta dari tahun berapa boleh buat uber ?

      Padam
    5. 2008 ke atas. wasap saya utk daftar 0192055657

      Padam
  18. Tanpa Nama30 April, 2017

    Salam. Grab ad di Perak x? Mcm Uber ad kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. uber ada tuan, daftar kat sini http://partners.uber.com/i/ahnca7r3ue

      Padam
  19. Berapa maximum penumpang grab car?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 4 orang sahaja. Grabshare 2 orang sahaja.

      Padam
  20. Klu persona baru 2017 blh buat grab tk...??? Category apa yer economy ke or apa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih tp mcm mne nk dftar grab nie....ia sama class ngn saga flx kan betui tak

      Padam
    2. nak daftar cara mudah, whatsapp saya 019 2055657

      Padam
  21. Model couple mcm nissan fairlady boleh x? Lg stu dlm kategori black ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pakai fairlady 350 thun 2013. Nk try buat grab or uber

      Padam
    2. boleh tuan utk uber dan grab
      wasap saya 0192055657

      Padam
  22. Kereta selalu rosak... Ada kah boleh sewa kereta untuk says kerja grab tak??

    BalasPadam
  23. Mitsubishi asx kategori apa untuk grabcar

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya semak dulu, nanti saya bagitahu tuan

      Padam
    2. Mitsubishi asx 2.0 leather seat 2016 katogeri apa dan boleh buat grabcar tak.

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  24. Tanpa Nama29 Mei, 2017

    Honda civic boleh buat grab or uber?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan. wasap saya 019 205 5657 saya boleh daftarkan percuma.

      Padam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  26. Salam Tuan,
    Untuk Uber @ Grab,Kereta tiada saman tapi pakai IC ada saman blacklist, lepas x kalau mohon? Lesen expired 2018.

    BalasPadam
  27. Salam nak tanya lepas inspection tu lama kr process dia?

    BalasPadam
  28. salam , kereta saya jenis premium , tapi boleh x kalau nak dapat customer economy sekali ?
    since x ramai yang akan request premium

    BalasPadam
    Balasan
    1. eco dan mpv boleh dapat serentak. Eco dan premium saya tak pasti, saya kena semak dulu.

      Padam
  29. Adakah berbaloi sekiranya buat uber/grab menggunakan persona 2017 tuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. berbaloi tetapi kurang berbaloi berbanding axia. Nampak tak kenapa

      Padam
    2. Maksudnye axia boleh buat grab kan?

      Padam
  30. Peugeot 308..premium or ekonomi??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh semak sini http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

      Padam
  31. Waja bleh buat grab car ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/01/Kategori-senarai-jenis-kereta-Grabcar-Malaysia.html

      Padam
  32. perodua viva 660 manual bole tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Grab tak boleh, uber boleh. Daftar uber kat sini http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/06/cara-mudah-daftar-pemandu-uber-online-percuma-malaysia.html

      Padam
  33. Balasan
    1. Boleh Najwa. Whatsapp saya 019 205 5657 segera.

      Padam
  34. Balasan
    1. layak, whatsapp saya 0192055657

      Padam
  35. Bagaimana cara nya utk saya ganti anak saya sebagai pemandu Uber jika anak saya sibuk Gan kerja nya

    BalasPadam
  36. Bagaimana cara nya utk saya ganti anak saya sebagai pemandu Uber jika anak saya sibuk Gan kerja nya

    BalasPadam
  37. Boleh ke daftar 2 pemandu utk 1 kereta?hubungan anak & bapa...anak penama kereta.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, satu kereta boleh daftar ramai driver uber tapi pastikan nama driver ada dlm insuran/endorsement.

      Padam
  38. Proton wira boleh tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf tuan, proton wira tak dibenarkan oleh pihak grab.

      Padam
    2. Kalau viva 2009 boleh kah tuan

      Padam
    3. viva tak boleh buat grab, buat uber boleh

      Padam
  39. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  40. Tanpa Nama21 Julai, 2017

    Saya nak daftar Uber.. sy gn viva 660 thn 2014.. boleh ke encik

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, whatsapp saya 0192055657

      Padam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  42. Proton Saga BLM 2009 layak ke tuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. layak tuan. whatsapp saya 0192055657

      Padam
  43. Kalau kereta atas nama orang lain boleh ke?
    Untuk grab, boleh daftar 2 driver tak dalam 1 kereta?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, 3 drive rpun boleh asalkan nama driver ada dlm insuran

      Padam
  44. Tanpa Nama23 Julai, 2017

    assalamualaikum...nak tanya axia 2017 boleh x daftar untuk uber/grab.

    BalasPadam
  45. vios 2008 layak lagi ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. layak tuan, whatsapp saya 0192055657

      Padam
    2. vios 2008 masih blh daftar grabcar lagi ke pada tahun 2018 akan dtg.. plz beri keterangan..

      Padam
    3. boleh, 2018 sahaja

      Padam
    4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    5. jika kenderaan itu masih cantik body pon masih berkilat dan enjin keadaan sehat begitu juga tidak pernah accident blh diteruskan ke tahun 2019 tak?

      Padam
    6. grab akan ikut tahun di buat tuan. hanya kereta umur 10 tahn sahaja dibenarkan utk keselamatan semua.

      Padam
    7. tapi yg terbaru ni sy dengar.. kenderaan xmelebihi 5tahun.. betul ke admin ..

      Padam
    8. Belum di praktikkan lagi. Kalau betul, ini hanya utk pendaftaran baru ( skrg belum lagi ) dan utk yg lama masih 10 tahun.

      Padam
    9. okey jelas.. terima kasih admin

      Padam
  46. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  47. Saya mgunakan vw golf gti mk5 2.0.
    Tahun 2008.
    Layak untuk grabcar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti ni, saya kena semak dulu.

      Padam
  48. Tuan, toyota rush tahun 2012 boleh didaftarkan sebagai kenderaan utk uber atau grabcar? Thanks in advance.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tuan. whatsapp saya dgn segera 0192055657

      Padam
  49. Tumpang tanya, saya ada daftar myvi 2009 saya untuk uber, tapi bila klik online keluar notis ni "your vehicle not allowed to operate in kuala_lumpur", boleh bantu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin sebab akaun uber tuan bukan utk KL. Tuan daftar lokasi lain. Tuan boleh daftar lagi satu acc utk KL, email kena lain.

      Padam
  50. Pesona 2010, boleh tak daftar grab atau uber? Kereta bukan atas nama?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Masukkan nama tuan sebagai driver dalam insuran. Lepas tu whatsapp saya utk pendaftaran pemandu uber dan grab.

      Padam
  51. Gen 2 tahun 2008 boleh daftar grab ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf tuan, model gen2 tak boleh buat grab.

      Padam
  52. suzuki swift 2008 bole ka tuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh boleh. whatsapp lah saya 0192055657

      Padam
  53. Tanpa Nama14 Ogos, 2017

    tuan..suzuki swift 2008 layak kah tuan buat grab..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. layak tuan, whatsapp saya segera 0192055657

      Padam
  54. Umur 19 tahun memang tak boleh buat grab car ke tuan ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. lesen penuh ( bukan P ) layak tuan.

      Padam
  55. Tanpa Nama28 Ogos, 2017

    Proton preve 2011 boleh buat grab x??

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, whatsapp ayah 0192055657

      Padam
  56. Semua variasi (cth; axia E @ axia G) untuk model kereta seperti axia dan lain2 lagi boleh ke ?

    BalasPadam
  57. Soalan saya,bila dah daftar adakah kita perlu bawa kenderaan kita untuk diperiksa oleh pihak uber?

    BalasPadam
  58. hilux??boleh tak uber/grab
    please pm me 0109772420

    BalasPadam
  59. as salam tuan saya kereta persona premium 1.6 yg baru ok ke? kategori mana tu tq

    BalasPadam
  60. KALAU KERETA HONDA CITT TAHUN 2006 BOLE X? BUAT UBER/GRAB CAR

    BalasPadam
  61. Isuzu Dmax blh ke daftar utk grab car

    BalasPadam
  62. kia cerato 1.6 tahun 2014 , boleh ke buat grab/uber?? kategori ap eh ?? jasa baik tuan balas (^^)

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh. grab kategori eco, uber kategori x

      Padam
  63. Mitsubishi lancer thun 2008 boleh lg x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan. whatsapp saya 0192055657

      Padam
  64. Hyndai Getz 2011 bolef daftar tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu daftar dan lepas berapa tahun boleh guna untuk grab dan uber

      Padam
    2. bergantung kepada tahun kereta di buat, masanya ialah 7 tahun umur kereta.

      Padam
  65. Salam. Nak tanya, kalau kereta insurance covernote bukan atas nama kite. Untuk fill form tu mcm mana ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak perlu isi, saya boleh isikan. Nama kena ada sebagai driver ke2, ke3 ke, ke 4 ke.

      Padam
  66. Toyota Alphard 2008 boleh buat grab/ uber?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak boleh sebab min kereta utk daftar 2011

      Padam
  67. Boleh tak kita mengunakan kereta orang lain..? Dan bagaimana syarat n apa yg dperlukan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, nama kena ada dlm insuran. Whatsapp saya 0192055657

      Padam
  68. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  69. toyota hilux 2012 boleh buat grab/uber tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan, whatsapp saya 0192055657

      Padam
  70. 1.hyundai tucson 2.0 bawah kategori mana?
    2.kereta ini atas nama company, mcmana nak register?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya sudah jawap kat wasap kan tuan.

      Padam
  71. Salam,honda jazz layak uber x

    BalasPadam
    Balasan
    1. layak, whatsap saya 0192055657

      Padam
  72. Tuan saya ada kereta kia forte tahun 2010..saya nk daftar grab tapi saya ada terbaca sekarang grab nk kereta 2011 ke atas sahaja..? Boleh bantu saya pastikan maklumat ini betul atau tidak tuan...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul, min 2011 sahaja mula august lepas

      Padam
  73. selamat petang, kereta tahun 2008 atau 2009 tak boelh daftar ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, kena daftar bulan ini sahaja dan boleh guna selama setahun. shatsapp 0192055657

      Padam
  74. persona 2008 boleh x

    BalasPadam
  75. Balasan
    1. http://ubergrabcar.blogspot.my/2017/05/beza-uber-dan-vs-grab-driver-rider.html

      Padam
  76. Salam tuan, kenderaan pick up seperti hilux boleh buat grab/uber?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan, wasap 0192055657

      Padam
  77. Salam tuan, Hyundai matrix thun 2011 blh buat grab ke

    BalasPadam
  78. Satria neo boleh, satria 1.3 tak boleh ke?ke ada kena buat surat surat boleh boleh lepas buat grab/uber?

    BalasPadam

Daftar Grab Tanpa Kiosk 2017

Cara percuma daftar pemandu Grabcar tanpa kiosk