Home » , , » Cara guna applikasi uber untuk rider / penumpang

Cara guna applikasi uber untuk rider / penumpang

Laporan ini adalah mengenai Cara guna applikasi uber untuk rider / penumpang di Malaysia. Cara nak set lokasi uber ni takde le susah mana. Saya pun main tekan-tekan jer boleh jumpa caranya sebab applikasi untuk uber rider ni mesra friendly dan senang  nak guna semudah a, b dan c. Tetapi laporan ini adalah untuk perkongsian jika anda belum download lagi applikasi uber rider ni dan supaya anda dapat gambaran macam mana sebenarnya applikasi uber untuk rider nih.

Gambar-gambar / screenshoot dalam laporan ni adalah dari smartphone saya sendiri. Ini untuk memudahkan anda menekan tempat yang sepatutya semasa menggunakan applikasi uber rider nanti. Selamat menggunakan applikasi uber dan perkhidmatan uber yang mesra pelanggan. Jika anda nak daftar sebagai pemandu uber / uber partner, anda boleh baca laporan cara daftar jadi pemandu uber.

Cara guna applikasi uber untuk rider


Anda boleh lah lihat gambar dan baca laporan di bawah untuk memudahkan anda memahami bagaimana nak guna applikasi uber ni dengan kata lain bagaimana nak book kereta uber untuk anda pergi ke sesuatu destinasi.

applikasi uber

Inilah paparan applikasi uber untuk rider cari kereta pemandu uber. Pastikan rider uber dah daftar dulu untuk gunakan applikasi uber ni dan pendaftaran dengan applikasi uber rider ni sangat mudah. Masukkan juga cara bayaran iaitu menggunakan kredit kad di mana nombor kredit kad kena di masukkan ke dalam applikasi uber rider nih.

Ini salah satu limit kepada pengunaan applikasi uber kerana ada rider yang tidak ada kredit kad terutamanya pelajar negara kita. Kalau pelajar asing, mereka biasanya ada kredit kad untuk menggunakan applikasi uber. Tetapi sekarang pembayaran menggunakan tunai pun dah di benarkan untuk pengguna uber!

Anda kena tekan ' SET PICKUP LOCATION '.

uberx

Lokasi anda akan di zoom kan ke lebih detail. Anda tekan butang ' + " untuk tetapkan lokasi ke mana anda hendak pergi untuk memudahkan uber partner uber / driver tahu lokasi anda hendak pergi. Sebab kadang-kadang driver tak nak pergi ke sesuatu lokasi kerana beberapa sebab terutamanya yang jadi uber partner secara part time. Mungkin tak cukup masa.


tentukan lokasi uber

Jika anda ada promo code, anda boleh masukkan. Tekan '  PROMO CODE '. Dan masukkan PROMO CODE ' di bawah:

ahnca7r3ue

untuk mendapar free ride untuk anda pergi ke lokasi anda untuk kali pertama.

code uber

Masukkan promo code jika ada untuk dapat trip percuma dan sebagainya.

uber payment
Info kredit kad anda sepatutnya dah masukkan masa daftar dengan applikasi uber. Nak bayar guna paypal pun boleh.

Itulah secara ringkas cara guna applikasi uber untuk rider / penumpang. Jika anda mepunyai masalah atau pertanyaan mengenai uber, anda boleh tulis di ruangan komen. Nanti saya jawab.

Terima kasih kerana membaca pengunaan applikasi uber ni.


Terima kasih kerana membaca Cara guna applikasi uber untuk rider / penumpang.

Langkah seterusnya:

1. DAFTAR sebagai pemandu UBER.

2. DAFTAR sebagai pemandu GRABCAR.

3. Buat duit dengan UBER tanpa memandu?.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



65 komen:

  1. Tanpa Nama28 Ogos, 2016

    Rider uber nak kena daftar kat web uber ke atau just daftar masa mula-mula install app uber?

    BalasPadam
  2. Bolehkah kita set time, sebagai contoh kite booked pagi untuk penghantaran uber pada waktu petang? Atau adakah diwaktu kita nak menggunakan perkhidmatan uber, baru kita buat permohonan? Tq.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di waktu kita nak dapatkan perkhidmatan uber, baru tuan buat permohonan. Saya anggapkan di kawasan tuan banyak kereta uber pada waktu tersebut.

      Jika tuan nak book untuk penghantaran pada waktu lain, cadangan saya ialah tuan boleh request mcm biasa, setelah request tuan di terima, tuan hubungi driver dan maklumkan tentang hasrat tuan supaya driver boleh menyusun masa beliau sebab driver mungkin boleh sampai ke destinasi lain untuk hantar penumpang.

      Selepas itu, sebelum 5 min tuan cancel request tersebut kalau tidak tuan akan di caj sebanyak rm5.

      Padam
  3. Mcm mana nak tahu harga perjalanan ye? Sbb sy cari tak jumpa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk uber, ada anggaran harga perjalanan. Uber bagi dalam bentu range sbb harga ni bergantung juga kepada keadaan trafik semasa.

      Untuk grab, harga telah di tetapkan semasa anda hantar request.

      Harap membantu.

      Padam
  4. Semua blog yg saya baca nyatakan cara bayaran melalui card credit..mcm mna nk byar guna cash ?

    BalasPadam
  5. Semua blog yg saya baca nyatakan cara bayaran melalui card credit..mcm mna nk byar guna cash ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak bayar cash lagi la senang. Tuan pilih payment guna cash ( jika tuan dah masukkan info kredit kad ). JIka tuan belum masukkan info kredit kad, bayaran automatik adalah secara cash.

      Dalam app akan terpapar.

      Padam
  6. Kalau saya memerlukan uber utk membawa 9 penumpang bersama luggage ke airport bagaimana pula?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh request 2 uber XL untuk memenuhi penumpang dan luggage.

      Padam
    2. boleh whatsapp saya 019 205 5657 dan saya akan carikan kenderaan yang sesuai dengan muatan.

      Padam
  7. Macam mana nak tahu kita ade promo code ke tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya grab akan bagi notis jika ada promo dekat app.

      Padam
  8. Macam mana nak kereta yang besar dengan penumpang yang ramai?
    Boleh pilih jenis kenderaan ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh request Uber XL. Ini MPV. Harga lebih mahal dari Uber x.

      Padam
  9. Macam mana nak kansel request..?

    BalasPadam
  10. Adakah Sama dgn Uber di Penang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sahaja tetapi driver kl tak boleh online kat penang dan sblknya

      Padam
  11. Boleh atau tidak uber di sewa untuk sebulan?

    BalasPadam
  12. Pemandu uber ade perempuan ke?

    BalasPadam
  13. nak tanya...kalau tak daftar kad and kebetulan dpt penumpang yg bayar pakai kad...macam mana nk claim duit yg dibayar tu ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Driver x perlu daftar kad. Duit bayar guna kad akan masuk akaun driver seminggu sekali

      Padam
  14. nak tanya . kalau saya isnin - jumaat nk trn balik dr keja guna uber. dpt tak driver yg sama ambik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ka dapat tu tuan kecuali driver tu tunggu dekat2 dgn tuan. Itu kalau ikut peraturannya lah.

      Padam
  15. bagai mana nak tahu ada pemandu yang membuat uber di kawasan teresebut? dan uber driver refer pada pemandu atau penumpang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Online app uber rider boleh keluar kereta di kawasan berdekatan. Kalau takde kereta, maknanya takde pemandu uber. Daftar app rider uber kat sini https://get.uber.com/invite/ahnca7r3ue

      Padam
  16. tumpang tnya,kenapa bila sy nak select payment cash x dapat ye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. buka rakanuber.com, tanya cs utk detail.

      Padam
  17. Tanpa Nama11 Mac, 2017

    Macam mana nak pilih uber black sebelum ni asyik guna uber x je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa request kereta uber, pilih uber black. Uber black lebih mahal dari uber x.

      Padam
  18. Uber pkul 5 lebih (pagi) ade ke?

    BalasPadam
  19. Tanpa Nama14 April, 2017

    saya pemandu baru uber...nak tanya apa itu VAT number

    BalasPadam
    Balasan
    1. VAT no, saya kena semak ni sbb sblm ni saya tak pernah bagi apa na spt VAT no kat uber.

      Padam
    2. Dah dpt ke vat no tuan
      Sya pun masih tertanya tanya

      Padam
    3. Sy baru nk dftar uber app..tpi no VAT tu apa?

      Padam
    4. Tak perlu isi tu tuan

      Padam
  20. Bole ke nk tetapkan pemandu uber tu hantar amik kita dlm tempoh beberapa bulan?

    BalasPadam
  21. Bole ke nk tetapkan pemandu uber tu hantar amik kita dlm tempoh beberapa bulan?

    BalasPadam
  22. Info sngt ,membantu, first time nak gunaerkhidmatan ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalu lah berkunjung ke sini

      Padam
  23. Salam 'alaik maaf nak tanye , apa nama aplikasi uber yang tuan pakai , lepas tu kene daftar dulu baru boleh request yee ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. https://get.uber.com/invite/ahnca7r3ue

      Padam
    2. Yang itu untuk daftar ke request ? Pastu kalau nak buat permohonan time nak pergi ke atau tempah dulu ?

      Padam
  24. Salam...sy byr cash...camane nk dptkan resit utk claim ke company?

    BalasPadam
    Balasan
    1. penyata akan dihantar ke email tuan.

      Padam
  25. Mcm kite org indonesia yg tak de cad credit malaysia tp sy mcm mana... Boleh bayar cash tak..???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tuan, download grab app kat sini https://invite.grab.co/arman23705

      Padam
  26. Tanpa Nama10 Julai, 2017

    Mcm mne nak daftar grab car?boleh ke satu kereta join uber dan grab?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, whatsapp saya 019 2055657

      Padam
  27. Tanpa Nama05 Ogos, 2017

    kalau uber sampai lambat,kat 6 minit tapi tunggu sampai 30 mimit..macam nana nak cancel?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cancel kat app, tick kat rider no show.

      Padam
  28. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  29. Balasan
    1. tq tuan. Ini boleh beri semangat kepada saya untuk terus berkongsi

      Padam
  30. Boleh ke kita pilih driver yg kita nak? Sbb i prefer perempuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. x boleh cik, driver terdekat akan dapat job cik

      Padam
  31. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  32. blh x kita tempah uber utk bawk kita satu KL

    BalasPadam

Daftar Grab Tanpa Kiosk 2017

Cara percuma daftar pemandu Grabcar tanpa kiosk